Etsi
  • Atte Lähteenmäki

Mitä tulevaisuus tuo?

Tuotekehittäjän on luonnollista pohtia tulevaisuutta; onhan tuotteiden kehitys tulevaisuuden luomista. Uusien tuotteiden tulee kehittää maailmaa parempaan suuntaan ratkaisemalla ongelmia ja tarpeita. Tuotekehittäjän perussynti on fokusoitua kehitystyöhön laput silmillä ja unohtaa se, että itse olemme myös tuotteita ja meidän pitää myös kehittää itseämme. Ilman kehittäjien kehittymistä ei kehity tuotteet eikä tältä osin maailmakaan. Mitä vaihtoehtoja sitten on; kursseja, tehtävän kiertoa, urakehityksen hakemista ja sitä rataa. Itse päätin, että mikään em. ei varsinaisesti ole minun tieni.

Tehdaspäällikön hypoteesit:

1. Koneensuunnitteluosaaminen tulee Suomessa laskemaan koulutuspaikkojen alasajon myötä.

2. Tulevaisuudessa asiantuntijatyö tulee olemaan vähemmän firmoihin sitoutunutta ja enemmän yksityiseen yrittämiseen keskittynyttä.

Ensimmäinen hypoteesi huolestuttaa. Voisin väittää, että koneteollisuus on nostanut Suomen sivistysvaltioksi ja nyt tämä osaaminen on lipumassa hukkaan. Miten osaamisesta pidetään kiinni? No, monia asioita tulisi tehdä politiikassa, mutta toistaiseksi en sille tielle ole lähtemässä. Ratkaisuni on pitää yllä ja vahvistaa koneenrakentamisen osaamistani. Tovi piti fiksua ratkaisua tähän etsiä.

Toisen hypoteesin uskoisin olevan tervetullut, väistämätön fakta. Asiantuntija ei ole laaja-alainen ammattilainen, jos hän asettaa itsensä valmiille urille ja laittaa laput silmille. Monilla aloilla asiantuntijatyö ostaminen yksityisyrittäjiltä on jo arkipäivää, mutta teollisuudessa ja varsinkin tuotekehityksen alalla tämä ei ole erityisen yleistä. Itse näen, että yrittämällä haastat osaamisesi sekä markkina-arvosi. Luonnollisesti kehityt ja tästä hyötyy tekijä ja työn ostaja.

Perustin toiminimen "Tuotetehdas Tmi" asiantuntijatyölleni ja alku on ollut hyvin, hyvin mielenkiintoinen. Heti alkumetreiltä asti olen huomannut, kuinka erilaiset lasit minun pitää vaihtaa päähän. Yrittäminen tuo valtavan paljon mahdollisuuksia, mutta toisaalta tietysti myös riskejä. Päätinkin käynnistää yrittäjyyden sivutoimisena 2-3 työpäivän viikkopanoksella.

Uskon, että olen hienon polun alussa ja pääsen kokemaan asioita, joita en pelkässä palkkatyöllä olisi päässyt kokemaan. Uskon olevani huomattavasti vahvempi ammattilainen tulevaisuudessa. Koen tekeväni osani koneensuunnitteluosaamisen ylläpidosta rakkaassa maassamme. Tulevaisuus ei näytä yhtään pahalta!

52 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki